Skolprojekt plast

Fokus på plaster i skolprojekt

Finaldags i skolprojekt som 2019 har fokus på plaster

KemiSmart är ett helt nytt skolprojekt på Universeum i Göteborg som i år har fokus på plaster i samhället. Uppdragen tas fram av de företag som går in som partners i skolprojektet, däribland Veolia.

Uppgiften för de deltagande klasserna är att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av kunskap om kemi och kemikalier. Tävlingen har final på torsdag 9 maj. Då kommer 285 elever från tio klasser i årskurs 7 och 8 till Universeum för att presentera sina arbeten som bedöms av en jury.

Anna Havel, pedagog på Universeum och projektledare för KemiSmart:
– I våra skolprojekt arbetar vi i långa lärprocesser. Arbetssättet utgår från det entreprenöriella lärandet och tränar eleverna på att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling. På olika sätt utmanar vi och lärarna deras innovationskraft och kreativitet, och det syns verkligen i de inlämnade lösningarna.

Bland lösningarna finns ett utökat pantsystem som även omfattar plastförpackningar från exempel diskmedel och mejeriprodukter, en klimatsmart binda tillverkad av den nedbrytbara plasten PLA och en ny burk för läkemedel gjord av PEF-plast och cellulosa.

Anna-Lena Elmeklo, kommunikationsansvarig inom Veolia Recycling Solutions Sweden:

Polymerer, eller plaster, som finns överallt i samhället är till stor nytta men är också problematiskt när det läcker ut i miljön. På Veolia jobbar vi konstant med innovation inom området och vill gärna stötta den här typen av satsningar, inte minst när den unga generationen uppmuntras se och utveckla nya lösningar för framtiden.

KemiSmart 2019 genomförs i samarbete med Veolia, AstraZeneca, BASF, Chalmers, Göteborgs universitet, RISE och Västra Götalandsregionen.

För frågor om Veolias samarbete med Universeum, kontakta [email protected].

 

Relaterade nyheter: Läs om det globala initiativet The Alliance to End Plastic Waste, där Veolia är en av medgrundarna.